Moet ik mij als zzp'er inschrijven bij de KvK?

Kamer van Koophandel?

Alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland moeten zich inschrijven in het Handelsregister.

Wat is een onderneming?
Volgens de wet heb je een onderneming als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken. In de praktijk is het soms lastig om precies te bepalen wanneer er sprake is van een onderneming.

Inschrijven als ZZP'er
Of je een eenmanszaak (meest gebruikte rechtsvorm voor zzp'ers) moet inschrijven hangt ervan af of je bedrijf voldoet aan de criteria voor een onderneming.

Criteria voor een onderneming

Het is soms lastig om te bepalen wanneer er precies sprake is van een onderneming. De Kamer van Koophandel gebruikt een aantal criteria om te bepalen of je een onderneming hebt. Dit zijn dezelfde richtlijnen die de Belastingdienst gebruikt om te bepalen of je btw moet betalen. Als je btw-plichtig bent, heb je dus meestal een onderneming.

 

Criteria voor een onderneming Uitleg
 Je levert goederen of diensten. Goederen: je verkoopt bijvoorbeeld fietsen.
Diensten: je bent bijvoorbeeld klusjesman, journalist of boekhouder.
 Je vraagt hier een vergoeding voor.  Het gaat dus niet om vrijwilligerswerk.
 Je neemt regelmatig deel aan het normale economische verkeer. Als je een enkele keer een fiets opknapt en verkoopt aan familie of vrienden, dan ben je geen ondernemer.
Je hebt meer dan 1 opdrachtgever. Als je het hele jaar voor maar 1 opdrachtgever werkt dan lijkt het er meer op dat je in loondienst bent.
Je kunt je werkzaamheden naar eigen inzicht uitvoeren. Als ondernemer bepaal je hoe en wanneer je jouw werkzaamheden doet. Ook als je jezelf laat inhuren door een opdrachtgever.

 

Extra richtlijnen

Soms geven de criteria niet genoeg duidelijkheid. Dan telt ook de tijd die je in jouw bedrijf steekt mee. Gemiddeld moet dat meer dan 15 uur per week zijn.

Ik voldoe nog niet aan alle eisen, moet ik me nu inschrijven?

Als je start als zzp'er, dan voldoe je vaak nog niet aan alle criteria. Je hebt bijvoorbeeld nog geen klanten. Je kan je dan wel inschrijven als je kunt aantonen dat je wel aan die criteria gaat voldoen. Bijvoorbeeld door je ondernemingsplan mee te nemen.

Twijfel je of je een zzp onderneming hebt?

Als je twijfelt of je jezelf moet inschrijven kan je het beste contact opnemen met de Kamer van Koophandel bij jou in de buurt.

Wie besluit of ik een onderneming heb?

De Kamer van Koophandel neemt de beslissing of je wordt ingeschreven in het Handelsregister. Je kunt tegen deze beslissing een bezwaar indienen.

Bron : www.kvk.nl