Joomla! 3.5.0 is vrijgegeven

Joomla! 3.5.0 is vrijgegeven

Op maandag 21 maart 2016 heeft het Joomla! Production Team Joomla! 3.5.0 vrijgegeven.
Na een lange voorbereidingsperiode waarin door vele vrijwilligers hard is geprogrammeerd en getest, zijn ze de afgelopen weken van enkele beta- en alfa-versies uiteindelijk bij de Release Candidates gekomen. Afgelopen weekend verscheen Joomla! 3.5 RC4 en na de laatste testresultaten gaf het team nu dus groen licht voor de stabiele versie van Joomla! 3.5.

Er zijn in totaal 34 nieuwe mogelijkheden toegevoegd. Bekijk de volledige lijst op Github.
Naast enkele erg interessante nieuwe mogelijkheden die we hieronder nog even kort belichten, is de ondersteuning van PHP 7 misschien nog wel de meest opvallende aanpassing. Door het kunnen gebruiken van PHP 7 worden de Joomla!-websites direct een stuk sneller.
Op 15 maart 2016 schreven we daar een uitgebreide uitleg over. Klik hier voor dat artikel.

Wat is er nieuw in Joomla! 3.5?

Op 16 november 2015 publiceerden wij een nieuwsbericht waarin we de belangrijkste nieuwe mogelijkheden van Joomla! 3.5 hebben uitgelegd.
Klik hier voor het volledige artikel.
Hieronder plaatsen we ze nogmaals in het kort.


E-mailberichten over beschikbare updates

Dit is één van de meest gewenste nieuwe functionaliteiten voor een nieuwe Joomla!-versie. Dit zorgt ervoor dat er een e-mail wordt verzonden aan de super-administrator-accounts om ze te laten weten dat er een nieuwe Joomla!-versie beschikbaar is.

Anonieme statistiekendata

Joomla! 3.5 bevat een nieuwe plugin met de naam "J!Stats". Hiermee kan het Joomla Project informatie verzamelen over jouw website en serveromgeving. Het plugin-instellingenscherm toont exact welke informatie er er wordt gedeeld door de plugin. De plugin verzamelt anoniem de PHP-versie, databasesoort en versie en de Joomla!-versie van de website. Het projectteam kan hierdoor de PHP- en MySQL-versies beter afstemmen op de toekomstige Joomla!-versies.

Afbeeldingen slepen en plaatsen (drag and drop)

Deze nieuwe functionaliteit zit in de TineMCE Editor die standaard in Joomla! wordt meegeïnstalleerd. Als je andere editors van een derde partij gebruikt, dan zal deze functionaliteit beschikbaar komen zodra de ontwikkelaars deze functionaliteit opnemen in hun nieuwe versie.

Verbeteringen in de Gebruikersstatus Administrator-module

In de Joomla! Administrator zit onderaan een balk die informatie toont uit de Gebruikerstatus Module. Er zijn nu een paar nieuwe opties die wel of niet getoond kunnen worden. Zoals links om de front-end of het admin-gedeelte e openen in een nieuw scherm.

Submenu in beheerscherm Extensies

Een kleine maar erg handige functionaliteit is de toevoeging van een submenu bij het beheerscherm van de extensies. Dit bespaart een extra klik met de muis om de pagina op te roepen ten opzichte van de vorige versies. Het zijn de kleine dingen die het doen.

Protostar-template Custom CSS-bestand

Wie in voorgaande versie het basistemplate Protostar gebruikte had niet de mogelijkheid om gebruik te maken van een custom css-bestand om zo eigen aanpassingen te bewaren. De nieuwe versie voegt de ondersteuning hiervan toe, waardoor het nieuwe bestand in het Protostar-template wordt herkend.

Downloadsysteem/omgevingsinformatie

Deze handige functionaliteit biedt gebruikers de mogelijkheid om bij Systeeminformatie een tekstbestand te downloaden van het websitesysteem en de serveromgeving, zodat ze meer informatie kunnen geven als ze ondersteuning nodig hebben.


Updaten naar deze versie wordt aangeraden

Joomla! 3.5.0 maakt dat jouw website sneller werkt dan voorheen (als je PHP 7 kunt activeren bij je hostingbedrijf).
Mochten ze dat nog niet aanbieden, vraag daar dan om. Een goed hostingbedrijf is hier namelijk al lang van op de hoogte en heeft enkele maanden de tijd gehad om zich hierop voor te bereiden.
Extensie-ontwikkelaars en templatebouwers gaan ook met hun tijd mee. Zij hebben de afgelopen tijd al gecontroleerd of hun extensies geschikt zijn voor Joomla! 3.5 of werken daar op dit moment aan.
Als websitebeheerder is het dus jouw taak om ervoor te zorgen dat jij ook met je tijd meegaat.

Taalbestanden

De officiële taalbestanden zijn nog niet beschikbaar via de updater, maar je kunt ze hier downloaden.

Eerst alle geïnstalleerde extensies updaten

Omdat er een aantal extensies zijn die pas sinds kort zijn aangepast door de ontwikkelaars en daarmee geschikt zijn gemaakt voor PHP 7, is het heel belangrijk dat je (nog voor het updaten van Joomla!) eerst alle geïnstalleerde extensies update naar de laatste versie.
Let op: Niet alle extensies tonen hun update al via de AutoUpdater van Joomla! in het administratorscherm. Controleer dus zelf goed welke extensies er ondertussen allemaal op je website draaien. Dat doe je via Extensies => Beheren => Beheren (in de linker kolom).
Controleer dus alle extensies die je daar tegenkomt op de meest recente versie en update ze indien ze verouderd zijn.

Automatisch of handmatig updaten?

Het wordt aangeraden om de update uit te voeren met behulp van de AutoUpdater van Joomla! zelf.
De nieuwe versie zal in het administratorscherm worden aangekondigd.
Mocht het nu zo zijn dat jouw hostingbedrijf de server niet goed op orde heeft waardoor het automatisch updaten niet lukt, dan geldt er voor Joomla! 3.5.0 een iets andere methode dan voorheen.
Als automatisch updaten niet lukt, download dan het updatepakket en volg de (Engelstalige) uitleg hier op Joomla.org.

Let op: Maak altijd eerst een volledige back-up van zowel de mappen en bestanden als ook de database voordat je de update uitvoert. Dit geldt zowel bij de automatische als de handmatige updatemethode.

 

Bron: Wouter (WoodyF4u) en Joomla.org