Joomla 3.6.0 is vrijgegeven

Joomla! 3.6.0 is vrijgegeven

Het Joomla! Project en het Production Leadership Team hebben 12 juli Joomla 3.6.0 vrijgegeven. Hierin zitten ruim 400 verbeteringen en vele nieuwe toepassingen die het beheer in het Joomla-administratordeel vereenvoudigen. Ook zitten er een groot aantal UX-verbeteringen in (UX staat voor User eXperience, gebruikerservaring).


Updaten van Joomla 3.5 naar 3.6 kan door middel van het één-klik-systeem. Het is dus geen ingewikkelde migratie.


Let op: Maak altijd eerst een back-up van je website voordat je gaat updaten.

Wat is er nieuw in Joomla! 3.6 ?

Enkele bijzondere aanpassingen in versie 3.6 zijn:

  • Joomla! Update is verbeterd en maakt het nu mogelijk om de Joomla-basisbestanden te herinstalleren. Met een druk op de knop worden de bestanden overschreven en zijn eventuele aanpassingen in die bestanden teruggedraaid.
  • Joomla! 3.6 bevat een groot aantal UX-verbeteringen. Je kunt modules nu sneller vinden, kunt taken via een dropdown laten uitvoeren, gebruikersbeheer is verbeterd en nog veel meer….
  • Met de nieuwe sub-formveld-functie in Joomla 3.6 zijn er extra functionaliteiten toegevoegd aan te herhalen velden. Je kunt nu XML-formulieren in elkaar nesten of bestaande formulieren hergebruiken in je huidige formulieren. Hier hebben voornamelijk extensie-ontwikkelaars wat aan.
  • Categorieën aanmaken gaat nu veel sneller. Het kan erg frustrerend zijn wanneer je net een nieuw artikel hebt aangemaakt en er dan achter komt dat er geen categorie voor beschikbaar is. Joomla 3.6 laat je nu direct een categorie aanmaken voor artikelen, contacten, newsfeeds en banners.
  • Menu type ACL: ACL in het administratordeel bestond nog niet op menu-niveau. Dat is nu aangepast. Autoriseer of blokkeer nu gebruikers of gebruikersgroepen voor een specifiek menu. Dat geldt dan ook voor alle menu-items in dat menu.
  • Bekijk wat er in je menu’s zit met de optie Alle menu-items. Deze nieuwe optie toont je alle menu-items uit alle menu’s. Dat geeft je een goed overzicht van wat er op de site wordt getoond. Het vinden van dubbele links of ontbrekende menu-items wordt zo ook eenvoudiger.
  • En nog veel meer... Voor een volledig overzicht van wat er in Joomla 3.6 is veranderd of toegevoegd kun je kijken op de (Engelstalige) GitHub Repository.

 

 

Bron: Wouter (WoodyF4u) en Joomla.org