Joomla! 3.7.0 is vrijgegeven

Joomla 3.7.0 is vrijgegeven

Op 25 april 2017 is Joomla! 3.7.0 vrijgegeven door het Joomla! Project. Dit is de meest recente versie van de Joomla! 3-series. Deze nieuwe versie heeft meer dan 700 verbeteringen en veel nieuwe toepassingen die het beheer van de Joomla!website vereenvoudigen. Ook zijn er een groot aantal veiligheidsupdates aan deze versie toegevoegd.

Een van de belangrijkste nieuwe toepassingen in deze versie is de mogelijkheid voor de administrators om eigen velden toe te voegen aan artikelen, gebruikers en contacten.
Extensie-ontwikkelaars kunnen deze toepassing ook gebruiken in hun hun extensies. Er zijn 15 verschillende veldsoorten die je kunt gaan gebruiken om een complexere inhoud aan de website toe te voegen. Een auteur kan eenvoudig zelf data aan de artikelen toevoegen en het zo aanbieden aan de bezoekers. Er is hard gewerkt door het documentatieteam om je uitgebreid te informeren over deze nieuwe toepassingen. Dit alles is te lezen in de Eigen velden-uitleg op de Joomla!-documentatiesite.

Voor wie een meertalige website wil maken is het proces om de inhoud te kunnen vertalen sterk vereenvoudigd. Het Meertalig Assosiatie Component maakt het eenvoudig vertalen van de inhoud mogelijk via een enkele gestandaardiseerd scherm. Je vindt meer informatie in de Meertalig Associatie Component-uitleg op de Joomla!-documentatiesite.

Iedereen die nieuwe artikelen aanmaakt en daarvoor een nieuw menu-item nodig heeft, kan nu veel tijd besparen met de Verbeterde Workflow-toepassingen. Je kunt nu een categorie, een artikel en een menu-item in één scherm aanmaken vanuit het menubeheer.

Een andere verbetering die gerelateerd is aan menu’s is speciaal bedoeld voor websites waar veel verschillende personen toegang hebben tot de back-end. Het beheer van het admin-menu is vereenvoudigd via het Backend Menubeheer. Je kunt nu eigen menu’s voor de back-end aanmaken, net zoals je dat al kende van de front-end. Je bepaalt hiermee dus wat de gebruikers aan menu’s te zien krijgen in de back-end.

Er zitten in deze versie ook een groot aantal verbeteringen voor ontwikkelaars. Joomla! 3.7 biedt namelijk verbeteringen in het update-systeem, de cache-systemen en pakket/extensie-beheer.

Joomla! 3.7 is de meest recente versie in de 3.x-reeks. Updaten van 3.6 naar 3.7 gaat met één klik. Het is dus geen migratie. Dit geldt ook voor alle andere versies uit de 3.x-reeks van het CMS.

Naast de belangrijkste verbeteringen die hierboven zijn beschreven, zijn dit de meest belangrijke bijzonderheden in Joomla! 3.7:

  • Doe meer met TinyMCE – Nieuwe knoppen om eenvoudig menu-links, contacten en nog veel meer te kunnen toevoegen
  • Eenvoudiger extensiebeheer – Voorkom dat administrators per ongeluk een extensie of onderdeel kunnen verwijderen
  • Gebruikers-ervaring – Je gebruikers-ervaring is sterk verbeterd door het tonen van de algemene instellingen, een simpeler back-endtemplate, de mogelijkheid om je sessie te delen tussen front-end en back-end en nog vele andere verbeteringen


Kijk voor een volledige lijst met alle verbeteringen op de de update-categorie op de Joomla!Documentatie-pagina’s. (die is inmiddels beschikbaar in meer dan 25 talen)

Is jouw website klaar voor Joomla! 3.7?!

Om vanaf een oudere 3.x-Joomla!-versie naar 3.7 te updaten is één klik voldoende.Als je website nog niet draait op 3.6.5, dan raden we je met klem aan om direct naar 3.7.0 te updaten. In Joomla! 3.6.5 waren namelijk enkele belangrijke veiligheidsreparaties opgenomen. Je website loopt een hoog risico als die niet op die versie draaide.
Mocht je website nog op 3.6.4 of ouder draaien, lees dan wel eerst de informatie in de update-categorie op de Joomla!Documentatie-pagina’s.

Net als altijd is het ook nu weer heel belangrijk om eerst een goede back-up van de website te maken. En test die back-up ook voordat je met updaten begint.

Dit is ook een goed moment om contact op te nemen met je hostingprovider en te controleren wat de aangeboden PHP- en databaseversies zijn. We raden je aan om te updaten naar PHP 7 of 7.1. Hierdoor wordt je website een stuk sneller. Meer over de systeemeisen is te vinden op de pagina met technische systeemeisen.

Mocht je nog gebruik maken van het Hathor-template in de back-end, schakel dan over naar het Isis-template. Het Hathor-template is ondertussen verouderd en biedt je niet meer alle mogelijkheden die je met Joomla! 3.7 aangeboden krijgt.

 

Let op: Maak voordat je gaat updaten altijd eerst een volledige back-up van je website. Dus zowel de mappen en bestanden als ook de database.

 

Bron: Wouter (WoodyF4u), Joop (APOODesign) en Joomla.org