Wijzigingen in domein verhuizingen ICANN

ICANN

Op 1 juni heeft ICANN de Inter Registrar Transfer Policy gewijzigd, de verhuisprocedure die gehanteerd wordt voor alle generic top level domains zoals .com en .net.

De nieuwe procedure is gepubliceerd op de website van ICANN.

Extra bevestigings-email

De belangrijkste wijziging is dat de domeineigenaar en het administratieve contact niet alleen een e-mail van de nieuwe registrar ontvangen om de verhuizing goed te keuren, maar daarna ook nog een van de huidige registrar. Op deze manier bouwt ICANN een extra veiligheidsmaatregel in die erop geënt is ongewenste verhuizingen verder tegen te gaan. De volledige procedure is nu als volgt:

  1. U vraagt de verhuizing bij APOODesign aan
  2. De domeineigenaar en het administratieve contact ontvangen een e-mail van de nieuwe registrar. Zij kunnen aangeven of ze de verhuizing goedkeuren of niet.
    Als binnen 14 dagen geen antwoord ontvangen is, zal de verhuizing mislukken als gevolg van een time-out.
  3. Na goedkeuring wordt de verhuizing bij de registry zelf aangevraagd
  4. [nieuw] De huidige registrar zal nu óók een e-mail sturen aan de domeineigenaar en het administratieve contact met de vraag de verhuizing al dan niet goed te keuren.
    Als binnen 5 dagen geen antwoord ontvangen is, zal de verhuizing automatisch afgerond worden.
  5. Na een geslaagde verhuizing zal Openprovider de status bijwerken en de gegevens bij de registry updaten met de contacten en nameservers die u bij de verhuizing heeft opgegeven.

Hoewel in de meeste gevallen de contactgegevens al gecontroleerd zijn om de tweede stap te kunnen doorlopen, wijzen wij u nogmaals op het belang van juiste gegevens. Het is de verplichting van de registrant om elke wijziging in de gegevens direct door te geven, en de verplichting van de reseller om deze wijzigingen direct bij APOODesign te verwerken. Ongeldige gegevens kunnen een reden zijn om het domein op te heffen.

Overige wijzigingen

In de transfer policy is de bepaling gewijzigd waarin gedefinieerd wordt op welke gronden een uitgaande verhuizing mag worden afgewezen (sectie 3):

Reden voor afwijzing #6 - originele tekst:
Express written objection to the transfer from the Transfer Contact. (e.g. - email, fax, paper document or other processes by which the Transfer Contact has expressly and voluntarily objected through opt-in means)

Reden voor afwijzing #6 - nieuwe tekst:
Express objection to the transfer by the authorized Transfer Contact. Objection could take the form of specific request (either by paper or electronic means) by the authorized Transfer Contact to deny a particular transfer request, or a general objection to all transfer requests received by the Registrar, either temporarily or indefinitely. In all cases, the objection must be provided with the express and informed consent of the authorized Transfer Contact on an opt-in basis and upon request by the authorized Transfer Contact, the Registrar must remove the lock or provide a reasonably accessible method for the authorized Transfer Contact to remove the lock within five (5) calendar days

Reden voor afwijzing #7 - originele tekst:
A domain name was already in "lock status" provided that the Registrar provides a readily accessible and reasonable means for the Registered Name Holder to remove the lock status.

Reden voor afwijzing #7 - revisie:
De originele tekst is uit de bepalingen verwijderd.