CSS

Zoeken naar begrippen
Begint met Bevat Exacte termKlinkt als
Term Definitie
CSS

Staat voor "Cascading Style Sheet." Cascadering style sheets worden gebruikt om de lay-out van webpagina's te formatteren.

Ze kunnen worden gebruikt om tekststijlen, tabelgroottes en andere aspecten van webpagina's te definiëren die voorheen alleen in de HTML van een pagina konden worden gedefinieerd.

 

HTML en CSS

 

CSS helpt webontwikkelaars bij het creëren van een uniforme look over meerdere pagina's van een website. In plaats van de stijl van elke tabel en elk tekstblok binnen de HTML van een pagina te definiëren, hoeven veelgebruikte stijlen slechts eenmaal in een CSS-document te worden gedefinieerd.

Zodra de stijl is gedefinieerd in een trapsgewijze stijlblad, kan het worden gebruikt door elke pagina die verwijst naar het CSS-bestand. Bovendien maakt CSS het gemakkelijk om stijlen over meerdere pagina's tegelijk te veranderen. Een webontwikkelaar kan bijvoorbeeld de standaard tekstgrootte voor vijftig pagina's van een website verhogen van 10 tot 12pt. Als alle pagina's naar hetzelfde stylesheet verwijzen, hoeft de tekstgrootte alleen op het stylesheet te worden aangepast en alle pagina's zullen de grotere tekst tonen.

Hoewel CSS geweldig is voor het creëren van tekststijlen, is het ook handig voor het opmaken van andere aspecten van de lay-out van webpagina's. CSS kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de celvulling van tabelcellen, de stijl, dikte en kleur van de rand van een tabel en de vulling rond afbeeldingen of andere objecten te definiëren. CSS geeft webontwikkelaars meer exacte controle over hoe webpagina's eruit zullen zien dan HTML. Dit is de reden waarom de meeste webpagina's vandaag de dag cascadeerbare stylesheets bevatten.

 

Synoniemen: Cascading StyleSheet, Stylesheet