Digitale producten

Zoeken naar begrippen
Begint met Bevat Exacte termKlinkt als
Term Definitie
Digitale producten

Digitale producten zijn producten die alleen digitaal bestaan, ze zijn downloadbaar of toegankelijk via een computer, tablet, mobiel of  internet.

 

Digitale producten

 

Net zoals voor fysieke producten, wordt ook voor digitale producten flink geld uitgegeven.

Een goed voorbeeld hiervan is een e-book. Een e-book is eigenlijk niets meer of minder dan een normaal boek, maar in plaats van een uitgeprinte versie met een harde cover, kun je het boek rechtstreeks op je computer downloaden, in bijvoorbeeld een pdf formaat.

Het voordeel aan het verkopen van digitale producten is dat je veel minder productiekosten en geen verzendkosten hebt. Als eenmaal je digitale producten klaar zijn, hoef je deze niet opnieuw te maken en is daardoor de winstmarge ook vele malen groter!

Klanten worden dan na betaling via je website doorgestuurd naar de downloadpagina van je product. Alles kan dus ook nog eens volledig automatisch gebeuren! Je online winkel is dan ook 24/7 geopend.

Dit is dan ook de reden waarom veel ondernemers digitale producten maken. Ze schrijven bijvoorbeeld een e-book over een onderwerp waar ze expert in zijn, waarna ze het dan via hun website verkopen.

Informatieproducten

Informatieproducten zijn één van de meest verkochte digitale producten op het internet. Zoals de naam al aangeeft verkoop je dus eigenlijk informatie.

Je schrijft je kennis neer in een een e-book of je maakt een videocursus en verkoopt dit nadien als digitaal product.

Er is tegenwoordig al veel gratis informatie op het internet te vinden, maar dat is precies de reden waarom mensen de neiging hebben om digitale producten te kopen. En vooral informatieproducten.

Doordat ze vaak door de bomen het bos niet meer zien, door de overvloed aan gratis informatie, willen mensen betalen voor de toegevoegde waarde die een expert kan geven op de bestaande informatie.

Mensen willen een expert die hen de weg wijst, zodat ze zelf de moeite niet meer hoeven te doen om alle informatie en oplossingen te verzamelen.

Heb je zelf dus iets te vertellen? Kun je andere mensen iets bijleren? Maak er een digitaal product van!

Software As A Service (SAAS)

Nog een populaire soort onder de digitale producten is de zogenaamde Software As A Service. Dit gaat dan over een software die enkel toegankelijk is via het internet.

De klant hoeft de software niet eenmalig aan te kopen, maar betaalt een vaste abonnementsbijdrage (per maand of per jaar) om van deze software gebruik te maken.

De ontwikkelaar is mede verantwoordelijk voor de juiste installatie, het onderhoud en het beheer van de software.

Het voordeel van het zelf verkopen van zo’n software as a service is dat je ervoor kunt zorgen dat je vaste maandelijkse inkomsten hebt.

Hetzelfde principe geldt ook voor een membership-site.

Voorbeelden van digitale producten

Essentieel voor de business & de klant:

Uiteraard heb je een goeie website nodig, die er niet alleen goed uitziet maar ook de klant duidelijk maakt met wat hij of zij koopt.
Denk hierbij aan voorwaarde, eenmalige aankoop of terugkerend abonnement en wat te doen bij calamiteiten/storingen binnen jouw webshop.

De betalingsafhandeling is hierbij natuurlijk cruciaal.

Digitaal betalen is niet nieuw, maar de klant wil wel vertrouwen bij de aankoop. In Nederland wordt veel met iDEAL betaald, maar andere opties zijn natuurlijk Paypal, Klarna en betalen met Creditcard. Bij APOODesign maken wij gebruik van Mollie en Stripe, dit zijn  gerenommeerde tussen partners waarbij al deze keuzes in het pakket zitten, zij bieden tevens buitenlandse betaalmogelijkheden aan zoals o.a. Bancontact en Sofort. Nieuw is nu ook Apple Pay waarbij je in meer dan 32 landen de klant kan bereiken.

Synoniemen: Membership-website, SaaS, E-Learning